Pardus

Pardus, Türkiye’de TÜBİTAK tarafından geliştirilen bir GNU/Linux dağıtımı olan işletim sistemi. Planlamasına 2003 yılında başlanmış olup ilk kararlı sürümü 27 Aralık 2005’te yayınlanmıştır.

Pardus adı, Anadolu Parsı’nın bilimsel adı olan Panthera pardus tulliana’dan gelmektedir.

parwall__09_pardus_by_husseinerol

Pardus Projesi, TÜBİTAK – UEKAE tarafından başlatılan ve sürdürülmekte olan, bilişim okuryazarlığına sahip bilgisayar kullanıcılarının temel masaüstü gereksinimlerini hedefleyerek; bulunan Linux dağıtımlarının üstün taraflarını kavram, mimari ya da kod olarak kullanan; otonom sisteme evrilebilecek bir yapılandırma çerçevesi ve araçları ile kurulum, yapılandırma ve kullanım kolaylığı sağlamak üzere geliştirilen bir GNU/Linux ortaya koymayı ereklemiş bir geliştirme tasarısıdır. Pardus, oluşturulacak dağıtımın adıdır. Pardus adı, nesli tamamen tükenmiş ya da tükenmekte olan Anadolu Parsı’ndan (Panthera pardus tulliana) gelmektedir. KDE öntanımlı masaüstü ortamı, OpenOffice.org öntanımlı ofis programı, Mozilla Firefox ise öntanımlı genel ağ (Internet) tarayıcısıdır.

11 Temmuz 2007 günü son kararlı sürüm olan Pardus 2007.2 Caracal caracal duyuruldu.

Pardus Projesi ve Hedefleri

Pardus Projesi’nin hedefleri projenin resmi ağ sayfasında aşağıdaki gibi listelenmektedir:

Yaygın bir işletim sistemi dağıtımı oluşturmak,
Bu dağıtımı yaşatacak sürdürülebilir bir düzenleme kurmak,
Bu dağıtım ve çevresinde oluşacak açık kaynak ekosistemi aracılığı ile özgün teknikbilimsel (teknolojik) katkı yaratmaktır.

Pardus projesi açık ve özgür bir projedir. Gönüllü geliştirici ve katkıcıların yardımlarına tamamen açıktır. Pardus projesinin geliştiricilerinin bir listesi http://tr.pardus-wiki.org/Pardus:Geliştiriciler adresi yardımı ile görüntülenebilir. Öte yandan yardım etmek isteyen kişilere yol göstermeyi hedefleyen ve Pardus projesine katkı vermek isteyenlerin kullanmayı bilmesi gereken araçları tanıtan bir belge de http://tr.pardus-wiki.org/Pardus:Geliştirici_Adaylarına_Tavsiyeler adresinde mevcuttur.

Pardus Dağıtımı

  • Tam ve düzgün Türkçe desteği verir,
  • Kurulumu ve kullanımı kolaydır,
  • Görev merkezli ve insan temelli modüler bir yapıya sahiptir.
  • Bilgisayara kurulum gerektirmeyen, CD’den çalışabilen ayrı bir sürüme de sahiptir.

pardus

Özgün Tasarılar

PiSi: Python dilinde yazılmış kolay kullanımlı ve güçlü bir paket yöneticisi
ÇOMAR: Yapılandırma yöneticisi
YALI: Pardus kurulum aracı
Zemberek: Zemberek, Türkçe dilbilgisi araçlarının Pardus içindeki Internet tarayıcı (Mozilla Firefox), anında mesajlaşma yazılımı (Kopete ve Pidgin), elektronik posta istemcisi (Mozilla Thunderbird ve KMail) gibi yazılımlar tarafından kullanılmasını sağlar.
Müdür: Python dilinde yazılmış yeni bir init sistemi, sistem açılışını önemli oranda hızlandırıyor.
TASMA: Yapılandırma arayüzü.

Kaynaklar

Yorum bırakın